Monday, June 22, 2009

Rendang Landak.. Korang Penah Makan? *18SG*

Nak tanya korang, penah makan landak tak? ke tak penah tengok landak? pada sesiapa yang tak penah tengok landak, baca terus eh.. haha.. dah dah penah tengok landak pun bleh baca terus la.. kisahnya sabtu lepas abg aku dah sembelih landak yang dia bela, total ada dua ekor so dah kena sembelih seekor... adakah perlu lesen utk bela landak? entah ler... haha

Kalau tak salah aku la dah lama abg aku bela landak tu, rasanya dekat setahun dah.. so kira bela sepasang la, dua ekor, nak tau jantan ke betina tak reti plak, tak pasal2 kena cucuk ngan duri2 kat badan dia tuh..

Agak sukar jugak la nak menyembelih landak nih, maklumlah badannyer berduri, so cemana nak pegang? Bila nak sembelih tu kena kuarkan dari reban dia la (reban ker?) bila bukak je landak tu trus melarikan diri dari ditangkap, haha jenuh gak la nak menangkapnyer.. tengok landak tu lari cam kelakar plak, binatang tu lari dah la selow pastu bawak duri kat badan dia.. haha.. macam tgk katun pun ada..

Setelah berhempas pulak landak tersebut pun berjaya ditangkap dan disembelih.. saksikanlah aksi2 ngeri macam gambar kat bawah ni.. jgn ada yang muntah dah la yer.. pastikan anda cukup berani utk melihat gambar ganas dibawah ini..


.: aksi2 landak yang agak mengerikan.,. hahaah :.

Bila dah siap semuanyer, daging landak tu ditimbang balik.. sebelum dibuang kulitnya berat adalah 8kg, bila dah dibuang tu tinggal 6.5kg.. sebahagian daging tersebut dimasak rendang macam dalam gambar last sekali tu... pastu sebahagian dagingnyer dibuat sate jugak, dan tulangnyer tidak lupa di buat sup landak... hahah..

Aku pun try la dagingnyer.. agak sedap gak la, cuma kenyal2 skit.. side effect bila aku makan daging landak ni aku akan bersin banyak kali. tak tau ler betul ke tidak.. sebab lepas siap dimasak tu aku makan skit, pastu bersin2 then hari ini aku makan lagi aku pun bersin2 lagi.. haha

Untuk gambar detail bleh usha facebook aku kat SINI

7 comments:

cHiNoT~ said...

aku pnah mkn. tapi masakan jawa. urap. yg ada kelapa2 tu. sedap aa. nyum2

eiman@nurizan said...

haha.. kruban urap ke hape nama dia.. ada la tu dalam nasi ambang.. yang sayur2 tuh

MuEzz@BLaZ said...

hmm sdpnyer,,,cmne sembelih landk 2??

eiman@nurizan said...

muezz: ari tu tembak dulu dengan pelali kot.. kira ada special tool la nak buat nih.. pastu baru sembelih.. kalau trus sembelih mau tercucuk jarum2 kat badan dia tu kat tangan.. haha

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

landak ni rase die macam mane ek?
manis2 ke? lemak2 ke?
macam mane ek? mu hubby cakap..rase die macam rase daging lembu..tol ke?

admin said...

lebih kurang la... tapi mesti ada lain skit.. ada manis2 skit la.. ari tu pun tak makan banyak sebab tgh batuk..

Anonymous said...

makan landak nie adik botak tak reti nak dok diam..naik je memanjang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...