Saturday, January 23, 2010

Sultan Johor mangkat
Almarhum Sultan Ismail, mangkat malam ini selepas memerintah Johor hampir tiga dekad. Baginda berusia 77 tahun. Almarhum mangkat pada pukul 7.15 malam di Hospital Pakar Puteri di sini selepas dimasukkan ke hospital itu semalam kerana gering. Kemangkatan baginda diumumkan oleh Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman di sini pada pukul 11.20 malam.

Baginda meninggalkan Sultanah Zanariah serta 10 orang putera dan puteri.Sultan Iskandar, yang diputerakan di Istana Semayam, Johor Bahru pada 8 April 1932, dimasyhurkan sebagai Sultan Johor pada 11 Mei 1981. Tiga tahun kemudian pada 15 November 1984 baginda dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong kelapan. Petang ini, putera sulung baginda, Tunku Mahkota Johor Tunku Ibrahim Ismail dimasyhurkan Pemangku Raja dan istiadat mengangkat sumpah diadakan di Istana Besar Johor.

Berita mengenai kegeringan Sultan Iskandar diumumkan oleh Yang Dipertua Jumaah Majlis Diraja Johor, Tunku Osman Tunku Temenggong Ahmad pada pukul 5 petang. Almarhum merupakan putera ketiga Almarhum Sultan Ismail ibni Sultan Ibrahim dan cicinda kepada Bapa Johor Moden, Almarhum Sultan Abu Bakar. Sultan Iskandar, yang merupakan Sultan Johor keempat dalam sejarah Johor moden, menerima pendidikan awal di Johor Bahru, sebelum melanjutkan pelajaran ke Australia dan United Kingdom. Baginda yang merupakan Kolonel Yang Dipertua, Rejimen Perkhidmatan Khas Malaysia (Komando), sering kelihatan memakai uniform tentera pada upacara rasmi kerana minatnya dalam bidang ketenteraan.

10 comments:

JUTAWANMUDA said...

Takziah untuk keluarga sultan johor dan seluruh rakyat johor

aidajoe said...

al-fatihah...takziah untuk smua org johor..esp,kerabat istana johor..

Dashing Days said...

al fatihah for him

admin said...

jutawanmuda: takziah juga..

admin said...

aidajoe: al-fatihah

admin said...

dashing: alfatihah also

Faarihin said...

Al-Fatihah untuk Almarhum, moga rohnya dicucuri rahmat..

admin said...

farihin: mari kita sama2 doakan

L@n@ said...

salam takziah untuk keluarga dan rakyat johor..

tag tulisan tangan kidal aku

lily azliyana @ mama zara said...

Al-fatihah buat almarhum..sbg anak jati johor mmg terasa sedihnye..sejak kecik almarhum jekla satu2 nye sultan yg sy kenal memerintah johor..

p/s: klik ur nuff..dpt channelX ye..=D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...