Monday, June 22, 2009

Kenduri Kesyukuran, Hari Bapa dan Hari Jadi

Tiga majlis sekaligus!

Itulah yang terjadi pada sabtu lepas.. untuk kenduri tu adalah untuk kenduri Khalisah dan Hanif (anak sedara aku).. untuk khalisah seperti aku penah citer, ini adalah kenduri Turun Tanah, dan utk Hanif pula kenduri kesyukuran lepas buat operation..

Seawal hari jumaat malam (awal ker?) aku dah berada di Meru, untuk membuat persiapan 3 majlis tersebut.. ala.. kenduri kecik2 je yang ada pun adik beradik jer.. nak kata ramai tu kira ramai gak la.. adik beradik ada 10 orang, pastu anak sedara ada 18 orang, then campur adik ipar + akak ipar + abg ipar total semuanya dalam 35 orang, kalau tak salah ler.. tapi pada siang nyer tu tak semua ada la sebab ada yang bekerja pada hari sabtu..

Pagi lagi dah pergi pasar Kapar untuk membeli keperluan barang2 untuk dimasak.. aku pergi dengan adik aku je.. mak aku tak ikut sebab nak buat bubur.. ada dua bubur nak kena sediakan, bubur candil (cakap melayu nyer aku tak tau ler) dengan bubur merah (kot namanya aku kurang pasti).. tgk la sendiri gambar kat bawah nih..


.: Dua jenis bubur yang dimasak :.

Lepas masak bubur tu sambung masak utk nasik ambang pulak.. bahan2 dah disediakan awal2 tadi ler. kalau tak memang tak siap ler.. kira bajet nak siapkan tghari ler.. jadi blehla utk makan tghari.. utk citer nasi ambang bleh baca kat SINI

Tgh duk siap2 bungkus nasi ambang tu ada program menangkap landak pulak utk dijadikan makanan pada malam nanti.. haha agak kelakar jugak la sebab tak penah tengok aksi landak di khalayak ramai.. cewahh!!.. hanya dua orang je yang mengambil bahagian untuk main kejar2 dengan landak tu.. aku tengok pun cam seram je sebab ada duri2 lagi.. huhu.. aksi2 landak tu bleh baca kat SINI plak yer..

Lepas makan nasi ambang tu gi plak antar kat kawan wife aku, ada 5 tempat nak kena antar, kat meru ada satu, kat kapar satu, dan dua kat shah alam, satu kat kg melayu subang area.. dalam masa penghantaran tu keta wira aku plak buat hal.. dah la tghari panas siap bawak khalisah, aircond plak problem.. huhu.. sian khalisah siap mandi peluh lagi.. siap je hantar gi balik USJ tukar keta myvi plak.. huhu..

Siap2 tukar pastu singgah jap kat carrefour utk beli hadiah, satu family kena bawak 5 hadiah, so short time notice tu yang singgah je kat carrefour.. bajet satu hadiah dalam rm5 je.. ok la tuh.. beli je la hadiah kat Hinode Shop (betul ke nama kedai tu?). Mintak trus balut ler sebab tak sempat nak balut sendiri.. kelam kabut minah yang jaga kedai tu..

Lepas siap tu gerak dari carrefour utk ke Kampung Melayu Subang plak.. sampai kat situ dah dalam kul 6 lebih.. lepas citer2 lebih kurang trus gerak balik ke meru semula.. pada masa kitaorang gi antar tu ada aktiviti mencucuk sate utk malam karang.. haha kira escape la dari mencucuk sate sebab sampai rumah sume dah siap.. yess!!


.: Aktiviti mencucuk sate.. aku mana? takde pun dalam aktiviti nih... haha :.

Waktu yang ditunggu pun tiba, lepas maghrib pun aktiviti dijalankan, hadiah yang dibawa dikumpulkan untuk ditandakan dengan nombor untuk cabutan nanti.. lupa nak bgtau, lokasi nyer depan rumah je,, sebab ada kawasan lapang (sapa penah datang umah mak aku tu tau ler luas ke tak) barang2 makanan dan minuman dah siap disusun dan acara membakar sate pun dah start.. nyam2 lagi.. haha

Acara dimulakan dengan bacaan doa utk hari bapa.. lepas tu trus sambung dengan aktiviti makan2 (itu je yang penting pun!! haha) tak lama lepas tu aktiviti tiup kek hari bapa dan hari jadi pun dimulakan, dan kemudiannyer cabutan hadiah pulak.. jenuh gak nak tunggu nombor aku naik.. tapi ok la sebab semua orang akan dapat hadiah.. cuma cepat dengan lambat je la.. kira happening gak la malam tu.. maklumla total orang yang ada malam tu 35 orang.. mau tak havoc.. haha..


.: Antara gambar2 yang diambil pada malam tersebut :.

Nak usha gambar lebih lanjut bleh usha kat SINI

10 comments:

nas said...

aduh mr eiman sakit kepala ku tgk gmbr yg x di betulkan kedudukannya...hehe..sedapnya tgk bubur tu..mr.eiman selamat hari bapa yer... :-)

eiman@nurizan said...

haha banyak sangat gambonyer.. lupa nak betulkan.. tq ucapan hari bapa tu eh.. nas bila lagi? haha

~LaDy NuHa~ said...

tak nak bace sbb ade gamba makananan. makanan adalah satu godaan. tp ttngk gak, sdap nyeeeee.

alah mana nk phm post ape yg nuha tulis, dh kate tulis time jiwa kacau jd nye tulisan pun kacau bilulah, hahhahahha. eiman jng nganga besar sngt nnt lalat masuk bermastautin

eiman@nurizan said...

lady nuha: nganga tu side effect sebab nak bukak mata, adik yang amik gambar selalu bgtau camtu.. hehe

♥S@R@♥ said...

selamat hr bapa mr.eiman.. tapi napa bubur tu xsampai kat opis ni pun..huhu

eiman@nurizan said...

sara: tak sampai nak antar ler.. sempat antar kat shah alam je, tu pun keta dah rosak, aircond pulak buat hal.. ish ish ish.. hehe

nas said...

nas tahun le..hehe

eiman@nurizan said...

nas: apa yang 'tahun le' tuh?

nas said...

tahun dpn..hehe silap taip

eiman@nurizan said...

nas: risik ngan tunang tak jauh jarak masa kan? jgn clash ngan cik kupu2 dah ler.. lagi awal dari cik kupu2 pun ok.. haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...