Sunday, February 22, 2009

22/2/2009: Pasar Tani Shah Alam

Pagi ini kitaorang gi pasar tani Shah Alam. Plan nak gi awal skit sebab kalau lewat kang panas matahari plak. Tapi akhirnya kuar lebih kurang kul 8.30 pagi sebab Khalisah lambat skit bangun. Lepas dah siap2 sume kitaorang pun gerak dari USJ ke Shah Alam, 10 minit je dah sampai... bukan sebab takde kenderaan, memang jaraknya dekat aje.. hehe.. Biasala hari Ahad tak ramai lagi orang kuar dan berada di atas jalanraya...

Bila sampai kat pasar tani tu tgk kenderaan dah banyak... Hmm ingatkan tak ramai yang dah datang, nampaknya tanggapan aku salah ler.. Memang orang dah ramai dah agak jauh jugak la kena parking kereta.. Nasib baik cuaca agak redup dah tiada sinaran matahari.. Orang pun dah ramai kat pasar tani tu... ada jugak budak2 UiTM buat penggambaran kat situ..

Tempat pertama nak gi beli ikan, ramai jugak orang, memang tempat tu sentiasa ramai orang, kurang orang bila ikan2 sume dah abis... hahah... antara yang dibeli adalah ikan cencaru, ikan bawal, ikan selar kuning, sotong dan udang... habis satu tempat tu gi tempat beli sayur2an plak... kedai sayur ni banyak choice dan kena tengok kedai sebab ada kedai yang sayur ok, benda2 lain kureng skit.. so kena pandai2 pilih jugak... sayur yang dibeli paku pakis, limau nipis, cili dan lain2 lagi.. hahaha

Abis beli sayur kena gi beli ayam plak, so kitaorang pun bergerak ke tempat jual ayam. Memang selalu kalau beli ayam tu kat kedai tu.... kekadang sian gak tengok kedai sebelah kedai tuh, macam takde orang beli je, padahal kedai yang aku beli tu ramai orang siap beratur lagi... haha. Ayam yang dibeli adalah seekor siap potong 12.. terus potong senang, tak payah susah2 aku nak kena potong plak bila balik rumah.. hehe...

Destinasi seterusnya beli daging plak, nasib baik kedainya berhadapan dengan kedai jual ayam tadi, so senang la skit.. Habis beli daging terus gerak gi beli bawang plak.. masa ni matahari dah kuarkan cahaya... Khalisah pun gak gosok2 mata ngantuk.. nasib ada kipas kecik utk kurangkan tahap kepanasan Khalisah... lepas beli bawang dan benda2 lain Khalisah dah start merengek2 nak nangis, agaknya ngantuk+panas.

Kitaorang pun bergegas gi beli breakfast sebelum balik ke rumah. Kitaorang gi beli nasi kukus+ayam berempah, lepat pisang dan bihun sup. Bila tengok Khalisah dalam stroller nampak dia dah tido... hahah ngantuk sangat agaknya.. abis beli semua tu trus kitaorang gerak balik ke rumah...


Khalisah tido dalam stroller yang ada kipas kecik (kaler pink)


Khalisah gerak2 sikit tapi mata still pejam.. ngantuknya...

7 comments:

s a r a said...

bestnye g psar kat shah alam tu..
last week baru gi..
waaa...
rindu nak balik kl...

eiman@nurizan said...

s a r a : balik je la kl. naik bas ke flight ker, balik hari.. haha

Abah Mui'zz said...

Sedapnya dia tido.

eiman@nurizan said...

Abah Mui'zz: sedap memang sedap tapi kesian pun ada, awal pagi dah kuar, biasanya time2 camtu sambung tido balik.. hehe

izman said...

pergh... semangat gak anak ko. aku dah beberapa bulan tak turun pasar pagi ahad kat shah alam tu. rindu gak cari coins sambil2 beli ulam2 dan ikan masin.

Anonymous said...

izman: aku pun pegi kejap je carik barang basah je, tak larat nak gi usha2 area baju2 tu sume.. hehe

-eiman-

asi7 said...

wah wah semua beli...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...