Monday, February 16, 2009

08/2/2009: Jalan Jalan di Sekitar West Lake

Pagi2 dah bangun dalam kul 5.00 pagi, tengok kat luar pun dah macam cerah skit. Kat sini memang awal skit cerahnya dibandingkan dengan kat Malaysia. Mengikut orang citer, jam kat Malaysia tu salah, sebab kalau ikutkan turutan jam tersebut sepatutnya Malaysia dengan China ada perbezaan waktu berdasarkan kedudukan garisan masa, tapi realitinya takde perbezaan masa antara kedua2nya. Malaysia ikut masa Hong Kong sebab nak sama waktu dengan bursa saham Hong Kong, itu orang bgtau aku la, kalau tak betul tu aku tak tau ler.. hahaha

Dalam kul 6.30 pagi dah cerah dan aku terdengar orang bercakap2 dari dalam bilik hotel. Aku pun usha dari tingkap hotel utk tengok orang lalu lalang kat luar tu, bila usha2 tu rupanya bilik aku betul2 sebelah West Lake (tasik tempat pelancongan). Location tersebut memang la best, tak perlu jalan jauh dah bleh sampai kat tasik tersebut. Kat bawah ni ada explaination pasal West Lake tapi dalam english la sebab aku usha kat internet

"Originally a shallow sea inlet, due to the laying down of silt this 5.68 square kilometers (about 1,404 acres) of water became the famous West Lake. With an average depth of just five feet the lake comprises five distinct sections. The largest part is known as the Outer Lake and it is bounded by the North Inner Lake, Yuehu Lake, West Inner Lake and Lesser South Lake. Held in the embrace of hilly peaks on three sides, this water wonderland has been an attraction for centuries and it is small wonder that it was a favourite imperial retreat. The lake and its environs have all the elements of a traditional Chinese garden but on a grand scale. The natural setting of strangely shaped peaks, serene forests and springs, dense foliage and a myriad of blossoms especially in springtime are enhanced by a treasury of sculpture and architectural features. Whatever the season, the panorama is pleasing to the eye and the nuances of light shade together with the moods of the weather present an ever-changing picture that justifiably has been described as 'intoxicating'."

Rasa malas nak bangun then sambung balik tidur sebab rasa ngantuk masih ada, lagipun janji dengan orang nak bawak jenjalan tu dalam kul 1.30ptg. Apa lagi bantai la tido lagi... ZZzzZZzzZZ.. Dalam kul 10 pagi kitaorang pun plan nak gi jenjalan sekitar hotel utk usha2 tempat tersebut . Bila keluar je dari hotel rasa sejuk teramat sangat, suhu sekitar 12 darjah Celcius....!! tu dah agak cerah dan ada matahari pun rasa sesejuk itu, nasib dah bawak baju tebal, kalau tak memang tak larat nak lawan sejuk tu...

Jalan-jalan sekitar itu dalam sejam lebih kitaorang pun balik semula ke hotel, sejukkkkk tak tahan nak jalan dengan keadaan tersebut, kaki pun kebas je nak jalan lama2 lagi... kitaorang pun tunggu kat dalam bilik utk kuar semula pada pukul 1.30 ptg... apa nak buat kat bilik? try connect internet sebab ada point utk sambungan internet, bila cucuk speed cam hampeh, connection ada tapi nak bukak website google pun tak kuar2, aku pun cabut balik la kabel kang tak pasal2 kena cas lebih plak....

Tepat pukul 1.30 ptg kitaorang pun kuar semula sebab orang yang nak bawak kitaorang pun dah sampai....Kali ni tak jalan kaki sebab dibawak menaiki macam bas kecik je (aku tak sempat nak amik gambar, lupa..!! hahaha) Plan kitaorang nak melawat tokong apa ntah aku lupa nama dia... hehehe tapi katanya ada emas berharga 1.2 juta kat puncak tokong tersebut.. So kitaorang pun panjat la tokong tersebut utk melihat dari atas tempat tersebut. Viewnyer dari atas tu memang cantik, bleh nampak keseluruhan kawasan tasik tersebut yang sungguh luas. Mengikut orang kat situ kalau nak mengelilingi tasik tersebut dengan berjalan kaki mengambil masa 6 jam untuk membuat satu pusingan... jadi anda bayangkan lah sendiri keluasan tasik tersebut...

Lepas jalan2 kat tasik pastu trus kepenatan trus balik bilik utk rehat sebelum meneruskan dengan kerja pada keesokan harinya... bersambung....

2 comments:

s a r a said...

waaaaaa.....sonoknye travel!!
jeles!!
jeles!!
jeles!!
sy kat cni hari2 ade test..
assignment xpenah abes...
waaaaa....

eiman@nurizan said...

s a r a : waaaaaaaa bestnya ari2 ada test, best best best... haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...