Tuesday, December 2, 2008

Perjalanan Pagi Sabtu 29/11/2008

Ari ni pagi2 lagi dah bangun siap2 nak balik Kelate... awal2 lagi isteri aku dah packing, siap masuk beg apa sume sebab maklumla nak balik kampung dia.. haha... dah 5 hari duk kat meru penat katanya... so nak beralih angin kat kampung sana plak.. sebelum start perjalanan pekena Red Bull setin dulu utk tahan ngantuk... then ada backup setin lagi utk lepas waktu makan...

Seperti yang dijanjikan perjalanan akan bermula pada pukul 9.00 am dari USJ.. so dari Meru kul 8.30 am sampai ngam2 kul 9.00 am kat USJ, sampai je tengok tak siap lagi dan anak2 buah ada lagi kat umah atuk dia... so lepak2 dulu la kat USJ... then kemas2 apa yang patut kul 10.30 am baru gerak.. plan asalnya nak bawak baby naik Myvi tapi akhirnya terpaksa naik CRV plak, selesa skit kot terlanggar bonggol ke hape ke tidak la terkejut2... tapi yang terkejutnya adalah aku kena bawak CRV tersebut... hadoiii mana la penah aku bawak CRV neh.. bawak pun dah macam orang nak amik lesen pada mulanya, pastu nak kena masuk KL plak... haha nasib baik tak jem kalau tidak kalut gak sebab baru first time bawak..

Continue perjalanan sampai kat Kuala Lipis berenti rehat sekejap.. makan + solat then jumpa pakcik dari Kelate, dia inform yang Kuala Krai banjir dah.. pakcik tu lepas dari banjir sebab dia kuar awal dari sana dan dia dalam perjalanan nak gi konvo anak dia kat UiTM Shah Alam... untuk mendapatkan kepastian so call la balai2 polis kat Kuala Krai dan diconfirmkan tempat tu memang banjir.. masa tu kat Kuala Lipis langit cerah je takde tanda2 mendung atau nak hujan... so kitaorang amik keputusan utk teruskan perjalanan balik Kelate....

Sepanjang perjalanan takde plak tanda2 hujan ke mendung tu ada la skit2 so dengan confidentnyer sampai Kuala Krai tengok dah bersusun kereta kat tepi jalan, then kat tempat banjir tu tengok bas pun patah balik utk tidak melalui jalan tersebut.. kitaorang pun berhenti seketika utk memikirkan apa alternatif lain (aku tak pikir apa2 sebab tak tau nak buat cemana.. hehe)


(kenderaan yang digunakan dalam perjalanan)

Dipahamkan air tak surut malah bertambah naik paras nyer so kitaorang amik keputusan utk bermalam di hotel sekitar Kuala Krai, malangnyer semua FULL... nasib ada sedara kat area situ... so kitaorang bermalam la disitu sambil menantikan kalu air cepat surut bleh meneruskan perjalanan.. agak2 kalau air surut dalam kul 9.00 pm ke bleh la teruskan perjalanan yang tinggal setengah jam utk sampai rumah... tapi takde berita yang mengatakan air akan surut so kitaorang pun terus tidur dirumah tersebut (terima kasih tuan rumah)....ZZzzZZzzZZzz....

Awal pagi dah bangun dalam kul 6.30 am (awal ker rasa cam lambat jer) so bersiap2 utk meneruskan perjalanan. Information terkini air sudah surut pada pukul 2.30 am so pagi ni clear la... so kitaorang gerak dalam kul 8 lebih la dan dalam perjalanan tu pun still hujan gerimis lagi.. kitaorang sampai kat umah dalam kul 9.00 am... dengan kepenatan kami pun meneruskan aktiviti tidur.. ZZzzZZzzZZzz....

Begitulah pengalaman perjalanan hampir 24 jam dari KL - Kelate....

p/s: takde amik banyak gambar sebab membawa CRV... drive tak bleh amik gambar... haha

2 comments:

stingray said...

lalu laa kot terengganu lain kali

eiman@nurizan said...

ganu pun banjir skrg nih, hahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...