Sunday, December 14, 2008

Jalan2 ke PC Fair KLCC 2008

Pagi tadi seperti yang dirancang dalam kul 10.00 am, aku gi PC Fair kat KLCC ngan adik aku. Sebelum tu singgah kat Seksyen 2 shah alam utk hantar myvi. Lepas tu aku plak drive wira aku, lama dah tak drive wira ni rasa lain macam je, macam tak stabil. Tak syok la camni so aku singgah la plak kat Petronas kat tepi Federal Highway tu sebelah UiTM utk isi minyak. Lepas tu aku gerak lagi utk ke KL.... Sekali terlupa plak nak check angin kat tayar keta, so terpaksa berhenti kat ESSO sebelah SHell kat Federal Highway... Rupanya memang pressure angin kurang, patut la lain macam je bila drive.

Route aku gi KLCC guna jalan bia
sa aku lalu la... Federal Highway --> Exit kat susur UM --> Susur Bangsar --> Bulatan sebelah stesen keretapi lama --> Jalan tak tau tapi arah ke Jalan Kuching --> exit ke kanan ke arah Maju Junction --> straight sampai jumpa Hard Rock Cafe then belok kiri --> trus gi masuk parking KLCC.

Sampai KLCC tu dalam kul 11.00 am, tgk dah penuh parking, huh! kena pusing2 skit then dapat parking kat P1 10A. Tak penah aku parking kat P1, then trus gerak gi kat PC Fair tuh. Total Hall utk PC Fair tu ada Hall 1, Hall 2, Hall 3, Hall 4 & Hall 5. Dedulu aku rajin la berjalan kat semua hall tuh, tapi dah beberapa kali aku skip, trus gi kat Hall 3, Hall 4 & Hall 5. Kira trus kat tingkat bawah je. Maleh nak naik atas tu sume ada sound system, laptop... aku bukan nak usha benda2 tu pun.
Aku pun menjelajah dari hujung Hall 3 sampai Hall 5, sume kedai aku pi lalu/usha utk compare harga. Dari pemerhatian aku harga semakin naik kalau compare dari Hall 3 ke Hall 5. Kira harga kat Hall 3 lagi murah la. Barang yang aku usha dan beli adalah:


(Pendrive, External Hdisk 160GB, IDE Hardisk 80gb)


1. External Hardisk 160GB --> RM159.00 (kecik je sebab abg aku yang request size ni, kalau ikutkan aku nak angkat yang 1TB, haha)
2. IDE Hardisk 80GB --> RM135.00 (untuk letak dalam pc lama abg aku)

3. Pendrive 4Gb ngan 8Gb --> RM25.00 ngan RM47.00 (satu abg aku nyer satu lagi anak buah aku nyer)

4. IDE Hardisk Casing --> Aku tak beli sebab harga dia RM150.00, macam mahal jer... (kalau harga dia memang camtu kasi tau la eh, nanti aku gi beli plak)


Habis semua barang aku beli aku pun gerak balik ler, tgk2 jam dah kul 3.00pm, mak aih dekat 4 jam duk kat PC Fair tuh, kaki lenguh semacam jer. Bila pegi bayar parking kena plak RM10.50, hoh mahalnyer.. takpela janji senang nak parking, nak carik port parking yang murah aku tak reti..


Balik aku lalu Highway Jalan Duta ler sebab maleh nak redah jem kat Federal Highway, hujan plak tuh... aku sampai umah dalam kul 3.30pm.. So sekarang ni tgh mengetest barang2 yang aku beli tadi so far semua ok cuma IDE hdisk blum test lagi... harap2 ok....
So pada korang yang nak gi PC Fair kat KLCC tu memang kena tahan kaki la nak berjalan.... Selamat gi PC Fair KLCC 2008

12 comments:

RiNa aDRiaNa said...

mcm mahai je 80GB 135.huhuh...tk mahai ke??

eiman@nurizan said...

mahal ler sebab IDE, kalau SATA murah jer RM115 kalau tak salah tadi..

RiNa aDRiaNa said...

saye beli 320GB RM215..sata,,mahai ke murah?? huhuh

eiman@nurizan said...

160/250/320gb = RM132/145/165 utk 3.5"SATA 7200Rpm HDD Drive, tu dalam list price yang diambik dari PC Fair tadi

eiman@nurizan said...

640/1TB Western Digital AAKS 16M = RM225/368

RiNa aDRiaNa said...

wo0o0o lagi murah la yerk..wuuuuuuuuuuuuuu....

Sufikiaz said...
This comment has been removed by the author.
Sufikiaz said...

rina, 320gb tu hdd kecik ke besa.. kalo kecik dh ok dh arge tu... kalo yg desktop nye memang lagi murah la arge die.. aku beli 1tb dapat rm280, tp tu arge oem, arge retail xsilap aku dalam rm380-390..

aku beli online je hdd ni... nk arapkan PC Fair kt ganu, huh... cam aram mahal, nama je pc fair..

leman, xsilap aku kalo external box utk hdd 3.5 sata memang mahal sket... lebih2 lagi yg branded... nk murah angkat kabel usb je la.. dapat dalam rm30-40, mngkn murah lagi..

RiNa aDRiaNa said...

lupe lak nk tgok.hahha..beli kt member..die bwk mai umah dan dia psg terus kt pc..dia kata rega dealer dia bagi tu..kt cnie jgn harap la klu nk dptkn 320GB kt kedai..kena booking dlu la..pastu mahai lak.huhuhu...beli beberapa bln lepas..

Ct said...

eh..sy g jugak pc fair..tp apesal xjumper awak pom..kuikuikui...

Framestone said...

dah setahun aku xkesampaian menjejak pc fair

eiman@nurizan said...

ala pc fair biasa 3 ke 4 kali setahun, kena jejaki jugak ler framestone...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...